Wie zonnepanelen en een digitale meter heeft, kan best zoveel mogelijk energie verbruiken terwijl de zon schijnt. Een batterijsysteem kan hierbij helpen. U zet de overtollige energie niet terug op het net, maar slaat het op in een batterij om later te gebruiken.
Een slimme batterij gaat nog een stapje verder. De slimme sturing zorgt ervoor dat u de investering nog sneller terugverdient. Hoe? Uw eigen zonneproductie wordt slim opgeslagen en de overige elektriciteit, die u nog nodig hebt, wordt aan het meest voordelige tarief van het elektriciteitsnet net gehaald.
Goed nieuws: de investering in een batterijsysteem van minstens 5 kVA en 15 kWh komt in aanmerking voor de ecologiepremie+ van Vlaio. Kijk hier aan welke voorwaarden u moet voldoen. Daarnaast is er nog de verhoogde investeringsaftrek, die ook geldt voor investeringen in batterijsystemen.
De slimme sturing zorgt ervoor dat uw batterij op de economisch meest interessante momenten ingezet wordt, rekening houdend met uw bedrijfsverbruik, (dynamisch) energietarief en de productie van uw zonnepanelen. Zo beperkt u stroompieken en injecteert u stroom aan voordelige prijzen, zonder uw gedrag aan te hoeven passen. Zelfs slim laden wordt zo mogelijk gemaakt. Besparen gaat vanzelf!
De slimme sturing wordt exclusief geplaatst door onze installateur Insaver Luminus. Meer informatie vindt u hier.
De vakmannen van Insaver Luminus, onze installateur in Vlaanderen, beschikken over meer dan 10 jaar ervaring. Ze helpen u graag bij het maken van de juiste keuze en de plaatsing van uw batterijsysteem en hebben ook een aparte dienst na verkoop voor hun klanten. Ontdek meer over Insaver in deze video.
Combineer uw batterij met onze slimme sturing om uw energiefactuur maximaal te verlagen. Ook slim laden wordt zo mogelijk.
Bij Luminus installeren we enkel technologieën waar wij op vertrouwen, met een productgarantie van 10 jaar. Ze zijn bovendien compatibel met onze omvormermerken.
Kan ik volledig onafhankelijk worden van het stroomnet?
Wat sommige producenten of verkopers van thuisbatterijen ook durven beweren, volledige onafhankelijkheid van het net blijft voorlopig een utopie. Van oktober tot maart bent u voor uw stroom nog steeds aangewezen op het elektriciteitsnet. Maar dat betekent niet dat een thuisbatterij geen zinvolle investering is. We hebben berekend dat de combinatie van zonnepanelen en een thuisbatterij tot 75% onafhankelijkheid kan opleveren van het elektriciteitsnet. Ter vergelijking: een zonnepaneleninstallatie zonder thuisbatterij garandeert u ongeveer 30% tot 40% onafhankelijkheid.
Ik heb nog groenestroomcertificaten. Kan ik die behouden na de plaatsing van een batterij?
Als eigenaar van een thuisbatterij behoudt u uw groenestroomcertificaten.
Kan u ook zonder zonnepanelen voordeel halen uit een batterij?
Als u over een dubbele elektriciteitsmeter beschikt, één voor nachttarief en één voor dagtarief, kan u tijdens de daluren goedkope elektriciteit in uw thuisbatterij opslaan. Deze opgeslagen elektriciteit kan u dan overdag gebruiken. De winst die u als gemiddeld gezin hieruit kan halen, is echter amper 100 euro per jaar: veel te weinig om de huidige aankoopprijs van de thuisbatterij op een redelijke termijn te kunnen compenseren. Ook met een dynamisch tarief is de besparing beperkt. Een thuisbatterij zonder zonnepanelen is dus niet rendabel.
Is er verhoogd brandgevaar na de plaatsing van een batterij?
Tot op heden zijn nog geen incidenten zoals brand of ontploffing door toedoen van thuisbatterijen (waterstof of accu) gerapporteerd. Op het vlak van explosiviteit zijn thuisaccu’s immers al sterk verbeterd. Daarom zal u verzekeringsmaatschappij geen bijkomende premie aanrekenen wanneer u zo’n batterij laat plaatsen. Als er zich toch een incident zou voordoen zal u als verzekerde steeds kunnen rekenen op de tussenkomst van de verzekeringsmaatschappij.
Hoelang gaat een thuisbatterij mee?
Op de Europese markt geven de meeste producenten van thuisbatterijen tien jaar garantie. Studies tonen aan dat de uiterste levensduur van de huidige generatie batterijen twintig jaar bedraagt.
Heb ik een dynamisch energietarief nodig als ik voor een thuisbatterij met slimme sturing kies?
Om het maximale uit de slimme sturing halen is het interessanter om over te gaan naar een dynamisch contract. Zo kan u stroom injecteren of opslaan op de meest interessante momenten. Hierdoor gaat u extra besparen op uw energiefactuur.
Kan mijn batterij ook klein huishoudelijk elektro aansturen?
Zowel een gewone thuisbatterij als eentje met slimme sturing kan geen klein huishoudelijk elektro aansturen. Bij een slimme batterij is dit ook niet nodig, aangezien de slimme sturing ervoor zorgt dat de energie die u verbruikt altijd de goedkoopst mogelijke is.
Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?
Heeft u een digitale meter, dan draait uw teller niet terug en is het aangewezen om uw zelfverbruik zoveel mogelijk te verhogen. Dit kan met behulp van een thuisbatterij. De terugverdientijd varieert en hangt af van meerdere factoren: de aankoopprijs, capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van uw zonnepanelen, uw (eigen)verbruik, enzovoort. Twijfelt u of een thuisbatterij ook voor u rendabel is? Neem vrijblijvend contact op met een van onze ervaringsdeskundigen. Of gebruik de simulator van de Vlaamse Overheid.