Duurzaamheid - Ethische, sociale en milieuvriendelijke betrokkenheid staat centraal in de activiteiten van Luminus.

Duurzaamheid

Ethische, sociale en milieuvriendelijke betrokkenheid staat centraal in de activiteiten van Luminus.

Een MVO-beleid gericht op belangrijke thema’s

Luminus werkte in 2019 het opgesteld beleid inzake "maatschappelijke verantwoordelijkheid" bij, dat in 2012 werd opgesteld. Daarbij werd opnieuw rekening gehouden met de verwachtingen van de ontvangende partijen waarmee de onderneming samenwerkt:

  • particuliere en zakelijke klanten, 
  • openbare instellingen, 
  • de academische wereld,  
  • verenigingen betrokken bij de bescherming van de consument of het milieu,  
  • vertegenwoordigers van het personeel etc. 

Luminus is specifieke verbintenissen aangegaan betreffende:

Deze verbintenissen zijn gebaseerd op de principes van het Global Compact van de Verenigde Naties, waarbij Luminus zich in 2013 aansloot.

 

Geavanceerde MVO-prestaties volgens EcoVadis

EcoVadis gaf Luminus voor 2023 een globale beoordeling van 79/100, wat overeenkomt met een “gevorderde” duurzaamheidsprestatie. Deze score is opvallend hoger dan het gemiddelde van 53/100 van de >100 000 ondernemingen die wereldwijd worden geëvalueerd verspreid over 175 landen en 200 verschillende sectoren. Luminus blijft hiermee in de top 1% staan.

EcoVadis is een onafhankelijk en onpartijdig evaluatieplatform dat als doel heeft om het ecologische en sociale beleid van ondernemingen te verbeteren. De diagnostiek die EcoVadis aflevert houdt rekening met de kenmerken van iedere sector. Iedere evaluatie preciseert de te volgen stappen om de toegekende score te verbeteren.

De algemene score die door EcoVadis wordt toegekend bestaat uit vier verschillende beoordelingen. Luminus behaalde voor 2023 volgende score:

  • 90/100 voor het milieu
  • 80/100 voor ons sociaal beleid
  • 70/100 voor onze bedrijfsethiek
  • 60/100 voor onze duurzame aankopen.
Platinum 2023 Ecovadis Sustainability Rating

Voka Charter Duurzaam Ondernemen en Unitar-certificaat van de Verenigde Naties

Luminus onderschrijft sinds 2015 de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. In 2022 heeft Luminus, om de dialoog met in deze mondiale beweging geëngageerde lokale actoren te verdiepen, beslist om deel te nemen aan het initiatief van Voka, het netwerk van Vlaamse Kamers van Koophandel dat de ondernemingen begeleidt op hun traject naar een duurzame manier van werken.

Zo heeft Luminus in juni 2024 het label 'Voka Charter Duurzaam Ondernemen' ontvangen. Het label is in heel België geldig – en in het bijzonder ten aanzien van de kamers van koophandel en industrie van Wallonië. 

Door het Charter Duurzaam Ondernemen van Voka te onderschrijven en een door een 'VCDO'-comité goedgekeurd actieplan uit te voeren, benadrukt Luminus haar engagement voor een duurzame toekomst en haar rol als verantwoordelijke onderneming in de samenleving. 

Meer weten over de stappen die tot de toekenning van het label hebben geleid: zie verder.

Luminus heeft in oktober 2024 ook het certificaat 'Unitar SDG Pioneer' verkregen dankzij haar actieve inzet voor de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Dit prestigieuze label, dat wordt toegekend door Unitar ('United Nations Institute for Training and Research') en CIFAL Flanders, erkent ondernemingen die concrete acties voor een meer verantwoordelijke toekomst voeren en de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties opnemen in hun MVO-beleid.

Dit zijn de belangrijkste stappen in het traject naar het Voka-label en het Unitar-certificaat :

   
  1. Eerste evaluatie: Voka analyseert de praktijken van Luminus en kan verbeteringen voorstellen, rekening houdend met zijn totaalvisie op de processen van de ondernemingen die deel uitmaken van het netwerk met het label 'Duurzaam Ondernemen'.

  2. Actieplan: Na de eerste analyse worden acties bepaald ten aanzien van de verschillende duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, om de praktijken te verbeteren. De strategische en operationele prioriteiten van de onderneming worden daarbij in acht genomen. Het plan moet ten minste tien acties omvatten die betrekking hebben op ten minste vier van de vijf “P’s” (Peace, People, Prosperity, Planet en Partnerships). Ten minste twee acties moeten op de 'core business' betrekking hebben. In het geval van Luminus waren dat de ontwikkeling van wind- en fotovoltaïsche energie.
  1. Uitvoering van de acties: Luminus bepaalde in 2023 17 acties voor 15 van de 17 duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. Deze acties hadden voornamelijk betrekking op energie-efficiëntie (ISO 50001-certificering), projecten voor hernieuwbare energie, inclusie en kwaliteit van het leven op het werk, of ook nog de bescherming van de natuur. Zo werd bijvoorbeeld 73% van de werknemers dankzij de inspanningen van collega's-vrijwilligers opgeleid in het 'Klimaatfresco'. 

  2. Meting en documentatie van de resultaten: Voor elke actie werden prestatie-indicatoren gekozen. De realiteit van de geboekte vooruitgang moest met documenten worden gestaafd. In totaal werden 13 van de 17 eerste acties met succes uitgevoerd, voor een vereist minimum van 10. 
  1. Beslissing van het onafhankelijke evaluatiecomité: Op basis van de verstrekte documenten heeft het evaluatiecomité van Voka, dat uit onafhankelijke experts samengesteld is, in juni 2024 beslist om Luminus het label 'Duurzame Onderneming' toe te kennen.   

  2. Ontvangst van het Unitar SDG Pioneer-certificaat: Het evaluatiecomité heeft ook de conformiteit van de praktijken van Luminus met de criteria voor het verkrijgen van het 'United SDG Pioneer'-certificaat geverifieerd. Luminus ontving het certificaat in oktober 2024, ook voor de praktijken die het sinds haar eerste verbintenissen ten aanzien van de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, in 2015, heeft toegepast. 
Duurzaamheidsrapport

Duurzaamheidsrapport

Concrete resultaten en een jaarlijks gepubliceerde evaluatie

Lees het Duurzaamheidsrapport van 2023

Ons engagement voor het Global Compact van de Verenigde Naties

Luminus publiceerde drie ‘Communications on Progress’ rapporten sinds zijn eerste engagement voor het Global Compact van de Verenigde Naties in 2013. Sinds 2015 staan we op het ‘advanced level'.