Een CO2-neutrale energietoekomst

De bouw van een nieuwe gascentrale in Seraing is verenigbaar met een CO2-neutrale toekomst.

Samen maken we het verschil

Bij Luminus willen we bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waarbij bescherming van de planeet, welzijn en ontwikkeling hand in hand gaan dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.

De bouw van een nieuwe gascentrale door Luminus in Seraing, in het kader van het capaciteitsvergoedingsmechanisme (CRM) dat de Belgische federale regering in 2021 heeft opgezet, is verenigbaar met onze bestaansreden, namelijk bouwen aan een CO2-neutrale energietoekomst waar bescherming van de planeet, welzijn en economische groei met elkaar verzoend worden dankzij elektriciteit en innovatieve oplossingen en diensten.

Dit project is essentieel om de doelstellingen inzake elektriciteitsproductie in België te behalen, de enige manier om te bouwen aan een CO2-neutrale toekomst. Bovendien zal het een onmiddellijke vermindering van de bestaande emissies mogelijk maken en maakt het deel uit van de weg naar volledige CO2-neutraliteit tegen 2050.

Voldoen aan de nood aan elektrificatie, een absolute voorwaarde voor een CO2-neutrale toekomst.

1. Voldoen aan de nood aan elektrificatie, een absolute voorwaarde voor een CO2-neutrale toekomst

ELIA, de Belgische transmissienetbeheerder voor elektriciteit, voorspelt in haar in november 2021 gepubliceerde Roadmap to Net Zero-rapport een sterke toename van de totale elektriciteitsvraag van 80 TWh vandaag tot 245 TWh in 2050. (en zelfs 325 TWh in zijn "moleculen"-scenario).

Om dit doel te bereiken is extra productiecapaciteit nodig, hernieuwbaar, maar ook regelbaar, om aan de stijgende vraag te voldoen en de hernieuwbare productie te ondersteunen. In de afgelopen tien jaar hebben wij bijna een miljard euro geïnvesteerd in hernieuwbare energie. Wij zijn nummer 1 in onshore windenergie en nummer 1 in waterkrachtenergie.

In hetzelfde rapport raamde Elia de noodzakelijke niet-hernieuwbare regelbare capaciteit op 7,5 tot 15 GW. De uitbreiding van twee kerncentrales in België is goed nieuws voor de CO2-uitstoot. Zelfs als er in België meer kerncentrales zouden worden uitgebreid of gebouwd, zouden er ook gascentrales nodig zijn.

Hernieuwbare energie, kernenergie en gascentrales zijn allemaal nodig om in België op het juiste moment voldoende elektriciteit te produceren om een CO2-neutrale toekomst op te bouwen, rekening houdend met de toegenomen elektrificatie. De bestaande gascentrales van Luminus zijn in 2021 drie keer meer opgestart dan in 2019, wat de groeiende behoefte aan flexibiliteit van dit type centrales illustreert.

Door een elektrisch voertuig of een warmtepomp te voeden met elektriciteit die door een dergelijke STEG is geproduceerd, zal de CO2-uitstoot met ongeveer 60% worden verminderd in vergelijking met de uitstoot van een verbrandingsvoertuig of een gasboiler.

2. Bijdragen tot de onmiddellijke vermindering van CO2-emissies en voorbereiden op een koolstofvrije thermische energie

Wanneer de nieuwe, technisch geavanceerde centrale van Seraing opstart, zal het een van de best werkende centrales in Europa zijn met een rendement van 62,8%.

Verdere reducties zullen mogelijk worden gemaakt door de keuze van een technologie die de verbranding van maximaal 50% waterstof mogelijk maakt. Bovendien zal de installatie van een CO2-afvanginstallatie mogelijk zijn op de site van Seraing, die in de onmiddellijke nabijheid ligt van de geplande waterstof- en CO2-transportnetten van Fluxys.

Ten slotte heeft Luminus zich ertoe verbonden om tegen 2050 alle emissies te elimineren en bestudeert het verschillende opties om de emissies koolstofvrij te maken.

 

Terug naar de pagina

Bijdragen tot de onmiddellijke vermindering van CO2-emissies en voorbereiden op een koolstofvrije thermische energie.