Spiegelmolen

Windproject Spiegelmolen

 

Welkom op de website van windproject De Spiegelmolen

Een snelle elektrificatie is een absolute voorwaarde voor een CO2-neutrale toekomst. Daarom moeten we nu werk maken van alternatieve energiebronnen die ons voorzien van betrouwbare en schone energie.

Windenergie is precies dat. Ze maakt ons minder afhankelijk van fossiele brandstoffen, zoals aardolie of aardgas. Zo helpt ze ons de klimaatverandering tegen te gaan.

Daarom werken ook Luminus en AGC samen aan windenergie. Met De Spiegelmolen bouwen we een windturbine op de site van AGC Glass Europe te Zeebrugge. De turbine zal ongeveer 12.000 MWh per jaar produceren. Dat komt overeen met het verbruik van zo’n 3.400 gezinnen.

Zo investeren we in een schonere, gezondere en meer duurzame wereld voor onze kinderen, kleinkinderen en alle toekomstige generaties. En maken we samen het verschil.

Heb je een specifieke vraag over dit project? Laat uw gegevens achter via ons vragenformulier en we nemen binnenkort contact met u op om u op de best mogelijke manier te informeren.

Ga naar het vragenformulier

Ook overtuigd van de voordelen van lokale windenergie? Jouw steun kan echt het verschil maken! Kies voor een duurzame toekomst en onderteken een steunschrift voor ons project.

Steun dit project

In cijfers

 

hoogspanningscabine

12.000 MWh per jaar

warmtekrachtkoppeling

3.400 gezinnen

CO2

3.300 ton minder CO2

Waar komt de windturbine?

 

Het terrein van AGC Glass Europe is een uitstekende locatie voor een windturbine, die helemaal past binnen de visie van de Vlaamse Overheid:

  • gelegen in havengebied
  • nabij andere windturbines
  • in een zone met veel wind

De exacte locatie van de windturbine is weergegeven op deze kaart.

Welke windturbine?

 

Kenmerken van de geplande windturbine:

  • D= rotordiameter: max. 150 m
  • H= tiphoogte: max. 200 m
  • maximaal vermogen: 6 MW

De keuze voor een moderne windturbine met deze kenmerken heeft verschillende voordelen:

  • moderne windturbines zijn stiller
  • de wieken draaien trager, dit voelt rustiger aan
  • er kan meer groene elektriciteit geproduceerd worden

De turbine zal ca. 12.000 MWh per jaar produceren. Dat komt overeen met het verbruik van ongeveer 3.400 gezinnen. Zo wordt jaarlijks ca. 3.300 ton CO2 vermeden.

Hoe zal het er uit zien

Wat is de planning?

 
  1. Zomer 2023:

    Indienen omgevingsvergunningsaanvraag

    In de zomer van 2023 werd reeds een omgevingsvergunningsaanvraag ingediend. De vergunning werd geweigerd omdat er nog een aantal aspecten verder onderzocht moesten worden.


  2. Eind 2024 :

    Indienen MER

    Er werd een volledig milieueffectenrapport (MER) opgemaakt waarin alle omgevingseffecten tot in de details beschreven zijn. Dit MER zal samen een nieuwe omgevingsvergunningsaanvraag worden ingediend.

  3. Q1 2025 :

    Openbaar onderzoek

    Ongeveer 40 dagen na indiening start het openbaar onderzoek waarbij iedereen de kans krijgt om het volledige dossier in te kijken en inspraakreacties te bezorgen. Zodra de data gekend zijn, zullen meer details over dit openbaar onderzoek toegevoegd worden op deze website.

    In het kader van het MER zal, tijdens het openbaar onderzoek, een formele informatievergadering georganiseerd worden in samenwerking met departement Omgeving.

  4. Q2 2025 :

    Beslissing over de vergunningsaanvraag

    Enkele maanden na het bekomen van de omgevingsvergunning wordt de windturbine aangekocht en bereiden we de bouw voor.

  5. 2026 :

    Groene stroom

    Als alles goed gaat, produceert de windturbine groene stroom in 2026.

Hoe werkt een windturbine?

Een briesje van 10 kilometer per uur is al voldoende om energie op te wekken. Wilde je altijd al eens binnengluren in een windturbine? Of bovenop een windturbine staan? Ga dan met ons mee naar één van onze windturbines in Geel-West, voor een virtueel bezoek. 
Lees meer over de windturbine
Luminus Corporate - Ons uitvoerend comité.

Veelgestelde vragen

Hoeveel windturbines bestaan er vandaag in Vlaanderen? Hoe worden de geschikte locaties voor windenergie gekozen? Hoe vermijden we hinder voor de natuur? Vind een antwoord op onze meest gestelde vragen.

Lees onze faq's
Lumiwind: Samen naar een CO2-neutraal klimaat - Luminus

Lid worden van Lumiwind?

Wist je dat Luminus je, via de coöperatie Lumiwind, de kans biedt om te investeren in hernieuwbare energieprojecten en te delen in de opbrengsten ervan? Al vanaf een bedrag van 25 euro kan je aandeelhouder worden.

Bekijk hier het aanbod van Lumiwind