Het capaciteitstarief: nieuw op je energiefactuur vanaf januari 2023.

De VREG introduceert het capaciteitstarief:

Wat is het en wat is de impact voor jou?

Het capaciteitstarief: nieuw op je energiefactuur vanaf januari 2023

In Vlaanderen introduceert de VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) op 1 januari 2023 het capaciteitstarief. Concreet verandert alleen de berekening van het gedeelte ‘nettarieven’, zo’n 18% van de elektriciteitsfactuur*, bepaald door de netbeheerder.

De nettarieven zijn de bijdrage die je via je elektriciteitsfactuur betaalt aan de netbeheerder, onder andere voor de aanleg en het onderhoud van het elektriciteitsnet.

Gelukkig hoeft het capaciteitstarief lang niet automatisch een stijging van je factuur te betekenen.

*Gebaseerd op het prijsniveau van elektriciteit van januari 2022.

Het capaciteitstarief: een nieuwe berekening van je nettarieven

 

Al jaar en dag betaal je via de energiefactuur aan je distributienetbeheerder een bijdrage voor de nettarieven. Die kosten wordt vandaag berekend op basis van je verbruik.

Vanaf 1 januari 2023 wordt die bijdrage op een nieuwe manier berekend. Je verbruik zal nog maar voor een deel meetellen. Het andere deel van de nettarieven wordt berekend op basis van je verbruikspieken. Die ontstaan als je verschillende energieverslindende huishoudelijke toestellen op hetzelfde moment aanzet, zoals je oven, frietketel en de booster van je inductieplaat. Een digitale meter kan die verbruikspieken registreren. Voor gezinnen met een analoge meter geldt een vaste bijdrage.

Je energietarief van Luminus blijft dus hetzelfde. Alleen het gedeelte ‘nettarieven’ van de factuur, afkomstig van de netbeheerder, verandert gedeeltelijk. In totaal zal het capaciteitstarief zo’n 7% van de energiefactuur uitmaken.

Samenstelling van je energiefactuur.

Je nettarieven berekenen en verbruikspieken opvolgen

 
Volg je verbruikspieken op met de Luminus Monitor App.

Benieuwd hoeveel jij zal moeten betalen voor je nettarieven?
Eigenaars van een digitale meter raden we aan om voor Luminus EnergyControl Monitor te kiezen. Zo kan je steeds je hoogste maandelijkse verbruikspiek raadplegen en word je gewaarschuwd bij hoge verbruikspieken. Met de simulator van de VREG kan je vervolgens je capaciteitstarief berekenen.

Heb je een analoge meter?
Dan worden je pieken niet geregistreerd en betaal je een vaste bijdrage die overeenkomt met een verbruikspiek van 2,5 kW.

Het capaciteitstarief: enkele concrete rekenvoorbeelden

 

Hoeveel het capaciteitstarief je exact gaat kosten, hangt af van je gewoontes en thuissituatie. Een digitale meter, zonnepanelen, grote verbruikers zoals een laadpaal of warmtepomp… Ze hebben allemaal hun impact.

Om je een idee te geven van de mogelijke impact voor jouw situatie werkten we op onze blog een aantal rekenvoorbeelden uit:


Het capaciteitstarief: enkele concrete rekenvoorbeelden.

Veelgestelde vragen

  • Hoe berekent de VREG je capaciteitstarief?

    Heb je een analoge meter?

    • Analoge meters kunnen geen verbruikspieken registreren. Daarom blijft voor deze groep een groot gedeelte van de nettarieven nog steeds gebaseerd op het verbruik.
    • Ze betalen een vaste bijdrage die overeenkomt met een verbruikspiek van 2,5 kW
    • Benieuwd naar de impact van het capaciteitstarief voor jouw energiefactuur?


    Heb je een digitale meter?

    Je ontvangt maandafrekeningen:

    • Op basis van de gegevens van je digitale meter bepaalt je netbeheerder je kwartiervermogen: het gemiddeld vermogen (in kW) per kwartier elektriciteitsgebruik.
    • Vervolgens wordt voor elke maand het kwartier bepaald waarin je kwartiervermogen het hoogst was. Dat wordt je maandpiek genoemd. 

    Voor elke maand wordt het gemiddelde genomen van je maandpieken van de voorafgaande 12 maanden. Op basis daarvan bepaalt de netbeheerder je effectieve nettarieven voor je maandafrekening. 

     

    Je ontvangt jaarafrekeningen:

    Hier wordt nog eens een gemiddelde gemaakt over de facturatieperiode van de gemiddelde maandpieken.

    • Op basis van de gegevens van je digitale meter bepaalt je netbeheerder je kwartiervermogen: het gemiddeld vermogen (in kW) per kwartier elektriciteitsgebruik.
    • Vervolgens wordt voor elke maand het kwartier bepaald waarin je kwartiervermogen het hoogst was. Dat wordt je maandpiek genoemd.
    • Het energieverbruik wordt jaarlijks afgerekend.

    Voor elke maand wordt het gemiddelde genomen van je maandpieken van de voorafgaande 12 maanden. Van deze gemiddelde maandpieken wordt er over de afrekenperiode nog eens een gemiddelde genomen. Op basis daarvan bepaalt de netbeheerder je effectieve nettarieven voor je maandafrekening. 

     

    Nuttige links:

    • Deze video van de VREG legt het nieuwe systeem in detail uit: Nieuwe Nettarieven
    • Benieuwd naar de impact van het capaciteitstarief voor jouw energiefactuur?

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Zal ik meer moeten betalen door het capaciteitstarief?

    Het capaciteitstarief heeft enkel een impact op een deel van de nettarieven van je energiefactuur: zo’n 10% van het totale bedrag.

    Je energietarief van Luminus verandert niet. Volgens voorlopige simulaties van de VREG zullen de nettarieven op hetzelfde niveau blijven voor de meeste Vlaamse gezinnen. Heb je een digitale meter, dan kan je je nettarieven zelfs zien krimpen door je verbruik te spreiden. Op onze blog delen we onze voornaamste tips.

    Gebruik de simulator van de VREG om te weten te komen wat het capaciteitstarief zal betekenen voor jouw energiefactuur.
     

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Ik heb recht op het sociaal tarief. Geldt het nieuwe capaciteitstarief ook voor mij?

    Neen, voor gezinnen met het sociaal tarief geldt het nieuwe capaciteitstarief niet.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Hoe kan ik het capaciteitstarief zien op mijn energiefactuur van Luminus?

    Vanaf januari 2023 vind je de facturatiepiek terug op je jaarafrekening van Luminus. Als je de details van je berekening wil raadplegen, kan dat op de gedetailleerde factuur. Die vind je terug in je persoonlijke klantenzone My Luminus onder het menu “facturen”. 
     

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Het capaciteitstarief bij Luminus: welke toestellen zorgen voor hoge verbruikspieken?

    Wie een gemiddeld verbruik heeft met enkel de gebruikelijke huishoudtoestellen hoeft zijn gedrag niet drastisch aan te passen. Ook als je meerdere van die toestellen tegelijkertijd inschakelt, zoals een vaatwasser, wasmachine en droogkast, heeft het capaciteitstarief een beperkte impact. Deze toestellen verbruiken immers veel, maar dat verbruik wordt verspreid over verschillende uren. Ook het gebruik van een strijkijzer of een stofzuiger hoef je niet te spreiden: je spaart er jaarlijks hooguit enkele euro’s mee uit. 

    Je toestel met het hoogste piekverbruik is misschien wel je inductie- of keramische kookplaat. Koken doe je dus best niet terwijl je droogkast draait, bijvoorbeeld. Combineren met TV of radio kan wel. Een waterkoker is ook een hoge “piekverbruiker”, maar werkt doorgaans maar enkele minuten. Verspreid over een kwartier telt hij dus maar voor een vijfde mee in het kwartierverbruik.

    Wat met hoge verbruikers, zoals een airco, een warmtepomp of een elektrische boiler? Die laat je best alleen draaien wanneer andere toestellen uit staan. Je kan ook overwegen om ze slim aan te sturen. Of je kan zonnepannelen, al dan niet met een thuisbatterij, aanschaffen om je pieken af te vlakken. Je elektrische wagen laad je ook best ’s nachts op en met een beperkte laadsnelheid.
     

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Waarom introduceert de VREG het capaciteitstarief?

    Met het capaciteitstarief wil de VREG iedereen aanmoedigen om grote verbruikspieken te vermijden. Lees meer op de website van de VREG.
     

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Wat betekent het capaciteitstarief voor het dag/nachttarief?

    De energiefactuur bestaat uit drie delen:

    1. de nettarieven, waaronder het capaciteitstarief, bepaald door de netbeheerder,
    2. de energiekosten zelf, bepaald door je energieleverancier;
    3. de heffingen, bepaald door de regering.


    Voor het gedeelte nettarieven van de energiefactuur, waaronder het capaciteitstarief, wordt geen onderscheid meer gemaakt tussen dag- of nachttarief. Er geldt dus maar één capaciteitstarief. Het moment van de dag waarop je hoogste verbruikspiek zich voordoet, maakt niets uit voor de hoogte van het capaciteitstarief.

    Voor het gedeelte energiekosten van de energiefactuur (de prijs die je aan je energieleverancier betaalt) blijft het dag-/nachttarief wél nog van toepassing. Het blijft dus een goed idee om je wasmachine, droogkast of vaatwasser ’s nachts te laten draaien, al vermijd je best ook ’s nachts hoge verbruikspieken.

    Wil je meer informatie over het capaciteitstarief? Volg dan deze nuttige link: Wat is het capaciteitstarief?

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Ik heb zonnepanelen. Moet ik ook capaciteitstarief betalen voor de energie die ik injecteer op het net?

    Neen. Het capaciteitstarief geldt enkel voor energie die je afneemt van het net, niet voor energie die je op het net plaatst.
     

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Ik heb zonnepanelen en een analoge meter. Betaal ik nu zowel het capaciteitstarief als het prosumententarief?

    Ja, je betaalt vanaf januari 2023 zowel het capaciteitstarief als het prosumententarief. De berekening van het prosumententarief wordt aangepast zodat je geen dubbele nettarieven hoeft te betalen.
     

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen
  • Ik heb een elektrische wagen met laadpaal en een digitale meter. Zullen mijn nettarieven stijgen door het capaciteitstarief?

    Wie een digitale meter en een elektrische wagen heeft, gaat best even na of hij of zij hoge pieken veroorzaakt door het laden. Dat pak je zo aan:

    1. Ga na wat je hoogste piek is. Dat kan heel eenvoudig in de My Luminus app als je ingeschreven bent voor de visualisatie van je digitale meterstanden. Kies een maand op het "Verbruik" scherm om je hoogste verbruikspiek voor die maand te raadplegen. Je vindt je maandpieken ook terug in je persoonlijke klantenzone van Fluvius (mijn.fluvius.be) onder de tab “Verbruik”. 
    2. Gebruik deze waarde om je nettarieven te simuleren. De meest recente prijzen voor het capaciteitstarief vind je op de  website van de VREG
    3. Indien nodig kan je overwegen om trager te laden. De laadsnelheid kan je bij sommige automerken verlagen via de wagen zelf. Eigenaars van een laadpaal van Luminus kunnen ook contact opnemen via mobilitysolutions@luminus.be of telefonisch op het nr 02/289 90 90. Geen laadpaal van Luminus? Contacteer dan je installateur.

    Was dit een antwoord op je vraag? Ja Neen

Lees meer over de digitale meter