Luminus Comfy - Welke zonnepaneleninstallatie past het best bij mijn dak?

Welke zonnepaneleninstallatie past het best bij mijn dak?

Wat moet je weten voor je zonnepanelen installeert? Hoe verloopt een installatie? En wat na de installatie?
Je leest het hier

Welke zonnepaneleninstallatie past het best bij mijn dak?

Hoe kies je de juiste zonnepaneleninstallatie voor jouw dak? Hoeveel zonnepanelen heb je nodig en welke omvormer hoort daarbij? Om dat te berekenen start je best vanuit je jaarlijkse verbruik, dat je kan terugvinden op je jaarlijkse energiefactuur. Dat getal, uitgedrukt in kWh, moet je delen door het vermogen (uitgedrukt in Wattpiek) van één zonnepaneel (bijvoorbeeld panelen van het type DMEGC Full Black: 400 Wp). De uitkomst is het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, althans voor een “ideaal” dak met een gunstige hellingshoek en oriëntatie (zie verder). Zijn deze minder optimaal, dan heb je misschien meer panelen nodig.

Een concreet voorbeeld: De familie Peeters uit Kruishoutem verbruikt jaarlijks 4.000 kWh. Ze hebben dus 4.000 / 400 = 10 DMEGC Full Black panelen nodig.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - De juiste zonnepaneleninstallatie voor je dak hangt af van het benodigde vermogen, maar ook oriëntatie en hellingsgraad van het dak.

Opgelet: ben je van plan om in de toekomst grotere verbruikers in huis te halen, bijvoorbeeld een elektrische wagen, airconditioning of een jacuzzi? Dan hou je dat best ook al in rekening. Weet ook dat de opbrengst in de loop van de jaren een klein beetje vermindert.

Wordt het allemaal een beetje te ingewikkeld? Geen nood:
Bereken hier aan de hand van enkele vragen welke zonne-installatie jij nodig hebt. 

Twijfel je of je dak wel geschikt is voor zonnepanelen? Lees dan gerust verder. Of vraag een bezoek van een zonne-expert. Die komt gratis ter plaatse een kijkje nemen.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is voor zonnepanelen?

We beginnen met het goede nieuws: de meeste daken in Vlaanderen zijn geschikt voor zonnepanelen. We overlopen even de factoren die dat bepalen. Ten eerste zijn er bij een schuin dak de oriëntatie en hellingsgraad van het dak. Over het algemeen geldt dat zuidelijk georiënteerde zonnepanelen in een hellingshoek tussen 30° en 40° het meest renderen, maar dat neemt niet weg dat installaties met andere oriëntaties of hellingshoeken ook rendabel zijn. Helt jouw dak sterker of minder sterk? Dan kan het verlies oplopen tot 10%.

Verder moet je ook voldoende dakoppervlakte hebben. Is je dak aan de kleine kant, dan adviseren we om panelen met een hoog vermogen te kiezen: zogenaamde high-capacity zonnepanelen. Ook met een klein dak kan een zonne-installatie dus zeker rendabel zijn.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Voor zonnepanelen zijn stevigheid en een goede isolatie van het dak belangrijke factoren.

Ook op een plat dak kunnen zonnepanelen geplaatst worden. Je installateur plaatst dan een frame op je dak zodat de panelen in een ideale hoek en oriëntatie komen te liggen. Deze extra constructie zorgt weliswaar voor een belangrijke meerkost.

Cruciaal is uiteraard ook de conditie van je dak. Die moet voldoende stevig zijn om de veiligheid van de installateurs te garanderen en ervoor te zorgen dat de constructie de zonnepanelen gedurende de 25 jaar van hun levensduur nog kan dragen. Bovendien hebben leien daken ouder dan 30 jaar een groot risico op asbest. Je laat dan best eerst herstellings-of renovatiewerken uitvoeren vooraleer je zonnepanelen installeert.

De dakbedekking is minder belangrijk. Alleen op rieten en op sommige leien daken worden geen zonnepanelen geplaatst.

Tot slot is je dak best zo goed mogelijk geïsoleerd en beschik je over een onderdak. Is dat niet zo, dan plaats je dit best eerst voor je de zonnepanelen plaatst. De meeste installateurs van zonnepanelen kunnen je hiermee verder helpen. Wist je dat tot 35% van de warmte verloren gaat via je dak?

Hoeveel zonnepanelen passen er op mijn dak?

Twijfel je of je dak wel voldoende groot is voor zonnepanelen? De berekening van het aantal zonnepanelen dat je maximaal kan plaatsen is vrij eenvoudig: je deelt de oppervlakte van de kant van zijde van het dak waar je zonnepanelen wil plaatsen, door de oppervlakte van één zonnepaneel, nl. 1,94 m². Op een dak van 40 m² kunnen er dus 40 / 1,94 = 20 zonnepanelen.

Er zijn echter nog enkele andere factoren die dat totale aantal naar beneden kunnen doen zakken:


  • Obstakels op het dak: ramen, schoorstenen, goten…
  • Afwijkende delen van het dak: soms zijn delen van het dak iets vlakker of steiler dan andere.
  • Marge tot aan de dakrand: zonnepanelen worden niet helemaal tegen de dakrand gelegd. Er wordt steeds een kleine marge voorzien.
  • Schaduw door bomen of aangrenzende huizen.
Onze experts komen gratis ter plaatse voor een analyse
Zonnepaneleninstallatie Luminus - Het aantal zonnepanelen dat je op je dak kan leggen wordt beïnvloed door obstakels rond de woning, zoals schaduw van bomen.

Welke zonnepanelen zijn nu beter: blauwe of zwarte?

Zwarte of monokristallijne zonnepanelen worden tegenwoordig veruit het meest geplaatst. De belangrijkste reden is dat ze er esthetisch mooier uitzien dan blauwe zonnepanelen. Er bestaat ook zoiets als full black: dan is ook de onderkant van het paneel zwart. Maar het verschil tussen zwarte en blauwe zonnepanelen zit niet alleen in de kleur: zwarte zonnepanelen hebben namelijk ook een iets hogere opbrengst dan blauwe. Ze warmen in de volle zon iets meer op, wat een licht rendementsverlies oplevert, maar daar staat tegenover dat ze beter renderen bij bewolkt weer.

Het verschil tussen zwarte en blauwe panelen leggen we hier uitgebreid uit.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Zwarte of monokristallijne zonnepanelen hebben een iets hogere opbrengst dan blauwe.

Je installateur zal je ook vragen of je serieel of parallel geschakelde zonnepanelen verkiest.

Serieel geschakelde panelen zijn goedkoper in aankoop en makkelijker in onderhoud omdat je minder onderdelen nodig hebt. De opgewekte stroom loopt door de volledige kring naar een omvormer in je woning. Maar de ketting is maar zo sterk als de zwakste schakel. Valt er schaduw op een van de zonnecellen, dan werkt dit als een verstopping in een pijpleiding: de stroom wordt tegengehouden.

Bij een parallelschakeling heb je dit probleem niet. Elk paneel levert apart stroom aan het net en de panelen hebben geen invloed op elkaars opwekcapaciteit. Dit systeem is vooral nuttig voor daken waarop schaduw valt of voor daken met verschillende dakdelen. Er zijn meer onderdelen nodig, dus het systeem is duurder én is de spanning iets lager dan bij een seriegeschakeld systeem.

 

 

Wat zijn goede merken van zonnepanelen?

De bekendste merken van zonnepanelen in Vlaanderen zijn Hyundai, DMEGC, Trinasolar, SunPower, LG Solar, Panasonic, JA Solar, Luxor Solar, Suntech, Qcells, Benq, Canadian Solar... Maar er zijn er nog veel meer. De genoemde merken behoren allemaal tot het zogenaamde Tier 1: ze zijn gemaakt door bedrijven die al langer dan 5 jaar bestaan en die het hele productieproces van de panelen zelf in handen hebben.

Merken van zonnepanelen uit Tier 2 zijn zelf ook verantwoordelijk voor hun eigen productie maar produceren niet volautomatisch. Deze merken kunnen doorgroeien naar Tier 1. En merken uit Tier 3 produceren manueel, wat niet de beste kwaliteit oplevert. Deze bedrijven gaan dan ook vaak na een aantal jaar failliet.

Je kiest dus best voor Tier 1-merken, maar welke panelen zijn dan de beste? Gelukkig bestaan er een aantal criteria waarmee je de verschillende merken zonnepanelen goed kan vergelijken:


  • Garantie. Bij zonnepanelen zijn er twee soorten garantie: productgarantie en vermogensgarantie (zie verder).
  • Rendement. Dat ligt bij de betere merken (bv Trinasolar, Hyundai) tussen de 20 en 22%. Een hoog rendement is zeker belangrijk bij kleinere daken.
  • Temperatuurcoëfficient (P-max). Zonnepanelen verliezen aan rendement als ze het té warm krijgen. Ze renderen daarom vaak beter in de lente en herfst dan in de volle zomer. Het verlies aan rendement wordt uitgedrukt in percentage per graad Celcius. Goede zonnepanelen hebben een P-maxwaarde van minder dan 0,50%/°C.
Zonnepaneleninstallatie Luminus - Kies voor merken van zonnepanelen uit de zogenaamde Tier 1 zoals Hyundai, Trinasolar, SunPower, LG Solar, Panasonic, JA Solar, Luxor Solar, Suntech, Honeywell, Qcells, Benq, Canadian Solar.

Welk type omvormers zijn aan te raden?

Een omvormer heb je nodig om de geproduceerde gelijkstroom (DC) om te zetten in wisselstroom (AC) om te gebruiken in het huishouden. Er zijn ruwweg drie soorten omvormers:

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Een omvormer heb je nodig om de geproduceerde gelijkstroom (DC) van de zonnepanelen om te zetten in wisselstroom (AC) om te gebruiken in het huishouden.

Stringomvormers

Bij stringomvormers worden alle zonnepanelen in serie aangesloten met elkaar en wordt de geproduceerde stroom omgezet naar wisselstroom door één centrale unit. Stringomvormers zijn het goedkoopst, maar niet altijd geschikt voor elke zonne-installatie: als één paneel in de schaduw komt te liggen, vermindert het rendement van alle panelen, want de hele installatie is maar zo sterk als de zwakste schakel.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Micro-omvormers worden elk afzonderlijk op een paneel geplaatst: ofwel geïntegreerd in het zonnepaneel ofwel achteraf tijdens de installatie.

Micro-omvormers

Micro-omvormers zijn iets duurder. Ze worden elk afzonderlijk op een paneel geplaatst: ofwel geïntegreerd in het zonnepaneel ofwel achteraf tijdens de installatie. Er is dus geen centrale omvormer meer nodig.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Power Optimizer is een compromis tussen micro-omvormers en stringomvormers.

Power optimizers

Power optimizers vormen een compromis tussen micro-omvormers en stringomvormers. Elk paneel krijgt een micro-omvormer gemonteerd, die de gelijkstroom optimaliseert. Die stroom wordt dan door een centrale omvormer omgezet in wisselstroom. Power optimizers verminderen dus het negatieve effect van schaduw en laten het toe om elk paneel afzonderlijk te monitoren. Ze zijn meestal goedkoper dan micro-omvormers.

Naast het soort omvormer moet je ook bepalen welk rendement je omvormer moet hebben. Dat moet tussen 90 en 110% zijn van het rendement van je zonnepanelen. Vaak wordt de omvormer iets ondergedimensioneerd, tot zelfs 70%, omdat de omvormer dan iets goedkoper wordt in aankoop en zonnepanelen toch zelden hun piekrendement behalen. Bij overdimensionering werken omvormers trouwens minder efficiënt.

Andere factoren om in aanmerking te nemen bij de keuze van een omvormer zijn geluid, ligging van de panelen en meterkast, garantie, kostprijs, en de mogelijkheid om vanop afstand de installatie te monitoren (bijvoorbeeld via een app).


Wat zijn goede merken van omvormers?

Het bekendste en meest populaire merk van omvormer in Vlaanderen is wellicht het Duitse SMA, maar er zijn ook SolarEdge, Huawei, Solis, Fronius,…

Prijzen hangen vooral af van het rendement. De goedkoopste vind je al voor € 500, de duurste gaan tot € 5000. Voor een gemiddelde installatie van 3,5 kWp betaal je ongeveer € 1200.

  • De productgarantie of fabrieksgarantie is de belangrijkste: je hebt recht op een nieuw paneel mocht het wegens een productiefout niet meer werken. De meeste producenten bieden een garantie van tussen de 10 en de 25 jaar.
  • De installatiegarantie op je zonnepanelen bedraagt steeds 2 jaar.
  • De vermogensgarantie is een garantie die een beperkt verlies van vermogen garandeert. Dat verlies bedraagt ongeveer 0,7% per jaar. Na 25 jaar – de geschatte levensduur van zonnepanelen – zou er dus nog 80% van het vermogen moeten overblijven: dat is de vermogensgarantie.

Standaard bedraagt de productgarantie op omvormers 5 jaar, soms ook 10 jaar.

Wat als je installateur failliet gaat? In dat geval kunnen de productgaranties overgenomen worden door een andere leverancier. Zorg ervoor dat je alle documenten goed bijhoudt: keuringsverslag, inplantingsplan, garantiebewijzen… En ga bij de keuze van de nieuwe leverancier goed na hoe betrouwbaar die is: hoe lang is hij al actief in de zonnepanelenmarkt, hoe solvabel is hij, of er veel personeelsverloop is, enz.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Zonnepanelen gaan tot 25 jaar mee en je hebt verschillende soorten garantie.

Hoe kan je je zonnepanelen en omvormer goed onderhouden?

Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig. Jaarlijks poetsen heeft weinig zin. Eventueel stof of vuil wordt vanzelf afgespoeld door de regen. Je kan er bijvoorbeeld wel voor kiezen om iedere 5 jaar de zonnepanelen te poetsen. Gebruik dan enkel lauw water zonder product en een spons.

Zonnepaneleninstallatie Luminus - Zonnepanelen hoef je niet jaarlijks te poetsen: stof en vuil worden regelmatig afgespoeld door de regen.

Sommige firma’s bieden een monitoringdienst aan. Je installatie is dan gelinkt aan een netwerk en de installateur krijgt automatisch een melding wanneer de panelen gedurende een bepaalde tijd geen stroom meer opgeleverd hebben. Vervolgens doen ze een diagnose op afstand, en indien nodig komen ze ter plaatse voor een herstelling.

We raden aan om je omvormer jaarlijks te ontstoffen en om te controleren of de LEDs en displays nog goed functioneren en of de kabels nog goed zitten.

Kan ik mijn zonnepanelen zelf plaatsen?

 

In principe is het perfect mogelijk om zelf zonnepanelen te plaatsen. Je bespaart daarmee ongeveer 30% op de totale kostprijs bij een installateur. Degelijke kennis en veiligheid zijn hier echter twee heel belangrijke voorwaarden. Bovendien sta je ook zelf in voor keuring en registratie bij de VREG en de netbeheerder. Ook ben je alleen verantwoordelijk voor een optimaal rendement, met een juiste hellingshoek, oriëntatie en ventilatie, en met een correcte uitlijning ten opzichte van de dakrand.

Kortom: zonnepanelen zelf installeren: het kan, maar we raden aan om met een erkend installateur te werken.

Onze experts komen gratis ter plaatse voor een analyse
Zonnepaneleninstallatie Luminus - Zonnepanelen zelf installeren kan, maar we raden aan om met een erkend installateur te werken.

Wat is de volgende stap eens ik een zonne-installatie gekozen heb?

Zo ken je snel je prijs en regel je makkelijk de installatie:
  1. Prijsberekening en aanvraag
    Luminus Comfy - Een voordelige prijs voor groene stroom en gas

    Prijsberekening en aanvraag

    Bereken online je rendement en vraag een gratis gedetailleerde offerte aan.
  2. Contact

    Contact

    Eén van onze medewerkers contacteert je om een afspraak ter plaatse vast te leggen.
    Luminus callcenter - Luminus pechverhelping tot je dienst 24u op 24u.
  3. Expertise ter plaatse
    Luminus Comfy promo - Overstappen naar Luminus is makkelijk.

    Expertise ter plaatse

    Onze adviseur komt ter plaatse. Je ontvangt na de expertise ons advies en een gepersonaliseerde offerte.
  4. Installatie

    Installatie

    Na de ondertekening van de offerte komen we je zonnepanelen plaatsen.
    We geven je dan ook graag een woordje uitleg over je zonnepaneleninstallatie.
    Luminus Comfy - Gratis Comfy+ Pechverhelping: snel geholpen bij plotse schade
  5. Keuring, aanmelding en premieaanvraag
    Kies je tariefplan - Bereken je prijs.

    Keuring, aanmelding en premieaanvraag

    We vragen de keuring van je installatie aan, hier hoef je zelf niets voor te doen.
    Na de keuring ontvang je alle nodige documenten en een duidelijk stappenplan om je installatie aan te melden bij de netbeheerder en een eventuele premie aan te vragen.
  6. Besparing

    Besparing

    Geniet meteen van een lagere energierekening.
    Luminus Comfy - Een voordelige prijs voor groene stroom en gas.

Lees meer over zonnepanelen